Våra ostar

Vår ostdisk rymmer ett 100-tal ostar av riktigt hög kvalitet. Alla stora ostländer i Europa finns representerade även om vi hyser extra kärlek till de fantastiska ostarna från Frankrike och Schweiz. Många av våra ostar är hantverk och produceras av småskaliga mejerier eller produceras direkt på gårdsmejerier. Vi är också extra stolta att representera Fromagerie Tourrette, en av Frankrikes få affineurer med otroliga ostar som varsamt mognadslagras i deras ostkällare i Strasbourg.

Med ett vin eller en dryck som matchar osten kan smakupplevelsen bli höjas flera nivåer. Här listar vi några av våra ostar med förslag på vin eller annan dryck.

Bleu des Causses

Bild 13 av 27

Söder om centralmassivet vid staden Millau, alltså norr om lilla byn Roquefort, har man sedan urminnes tider gjort en ost som har stora likheter med Roquefort. Bleu des Causses görs dock på komjölk (och ibland blandad ko- och fårmjölk istället för ren fårmjölk som Roquefort). Osten får sin speciella och kraftiga karaktär av det karga landskapet och klimatet som råder i trakten. Man använder sig av Penicillium Roqueforti, som tillsätts i ostmassan och ostarna lagras i kalkstengrottor som finns naturligt i området. AOP sedan 1953.